Jak sázet na sport

Kurzové sázení na sportovní zápasy je jistou formou hazardu. Drtivá většina hráčů, kteří sází u některých sázkových kanceláří je dlouhodobě v mínusu. To ale neznamená, že se jedná o podvod nebo nepřekonatelný systém, jak někdy slýcháváme ze svého okolí. Znamená to pouze to, že pro naprostou majoritu sázkařů je nemožné provozovat takový druh sázení, který by mohl být potenciálně výnosný.

Value betting

Základem ziskového sázkaře je vyhledávání hodnotných kurzů – tak zvaných value sázek. Tento proces funguje poměrně jednoduše sázkař odhaduje kurzy na vybraná utkání dle vlastního uvážení, a pokud je jim odhadnutý kurz menší než kurz vypsaný bookmakery, pak si přidá zápas na tiket.Zní to pohádkově jednoduše a opravdu je to cesta k tomu, jak dlouhodobě generovat sázením zisky, problém je však jinde.

Studování statistik

A jak tedy poznat, zda má daný kurz onu hodnotu? To už je samozřejmě podstatně složitější proces vyžadující dlouhodobé zkušenosti, a hlavně spoustu času. Bookmakeři se vytvářením kurzů živí, zatímco u sázkařů se jedná obvykle pouze o koníček. Je tak téměř nemožné věnovat rozboru zápas více času a dostat se k lepším informacím, než mají zaměstnanci sázkových kanceláří. Problémem je také to, že bookmakeři se obvykle věnují pouze vybranému sportu nebo dokonce konkrétním ligám, zatímco vaše portfolio musí být pro ziskovost podstatně širší.

Shrnuto a podtrženo, rozhodně není možné dlouhodobě generovat kurzovým sázením zisky bez velmi detailní analýzy statistických údajů. Porazit bookmakery v tomto ohledu je upřímně velmi složité, což je také jeden z důvodů, proč většina sázkařů odchází ze sázkových kanceláří se ztrátou nebo dokonce bez peněz.

Železná disciplína zvaná money managemenet

Můžete být velmi úspěšným sázkařem, jehož úspěšnost tipů se blíží i k devadesáti procentům a stejně být na sázení proděleční. Jak je to možné?

Celkem jednoduše, spousta sázejících si neurčuje vklady na zápas dle přiřazené důvěry tipu nebo jeho hodnoty. Může se tedy poměrně lehce stát, že sázkař pětkrát po sobě při vklad tisíc korun vyhraje 500 Kč, ale když se u šestého zápasu rozhodne vsadit na jeden zápas 8000 Kč jedna prohra ho připraví o všechno. A věřte tomu nebo ne, i nejlepší sázkař na světě jednou za čas musí prohrát. Přesněji, i ti nejlepší prohrávají velmi často.

Kouzlo vysokého banku

Odhadnout totiž hodnotu v kurzu bookmakerů není nemožné, ale obvykle se liší od reality v rámci několika mála procent. A ano, tušíte správně, přesně tato procenta budou vyjadřovat váš zisk. Sázkaři, kteří mají v sázení ztělesněn hlavní zdroj své obživy obvykle dosahují zisku v řádech jednotek procent (5 % až 10 %). Asi vám je nyní jasné, že pro to, abyste mohli generovat ze sázení požadované zisky, váš bank by musel být velmi vysoký.

Pokud by váš vklad na zápas denně činil 1000 Kč, měsíčně byste vložili do hry 30 000 Kč. Což by při zmíněné konstelaci znamenalo zisk 1500–3000 Kč za měsíc. To vzhledem k riskovanému vloženému vkladu znamená poměrně nelukrativní riziko, které je pro sázející s nízkými vklady poměrně nelukrativní.

Sázení na sportovní zápasy není podvod a troufám si tvrdit, že není ani úplně tvrdou formou hazardu. Na druhou stranu drtivá většina ze sázejících ním nikdy vydělávat nebude už jen proto, že výše zmíněné zásady nemohou nebo nechtějí dodržovat.