6 tipů pro zařazení více pohybu do života a snadnější hubnutí

Každý, kdo se někdy pokoušel zhubnout, jistě zná rovnici příjem menší než výdej rovná se hubnutí. Je tomu skutečně tak. Zvýšení výdeje ale nemusí nutně představovat hodiny strávené v posilovně. Stačit může přidání trochu zdravého pohybu a větší fyzické aktivity do běžného života. A jak na to? Napoví vám těchto 6 tipů.

Choďte pěšky

Pokud to jen trochu jde, snažte se co nejvíce chodit pěšky. Pro naše tělo jde o nejpřirozenější pohybovou aktivitu, kterou navíc můžete vykonávat kdekoliv a kdykoliv. Zkuste jít pěšky do práce nebo do školy. Vystupte o zastávku dřív a udělejte pár kroků. Nebo vyrazte večer jen tak na krátkou procházku v okolí vašeho bydliště. Možná objevíte zajímavá zákoutí, o kterých ani nevíte. Pohyb na vzduchu navíc pomáhá rozproudit krev a lymfatický systém, takže podpoříte i svůj imunitní systém.

Za hodinu chůze spálíte přibližně 200 až 400 kalorií podle vaší rychlosti a hmotnosti. A počítá se všechno, protože během dne se výsledek sečte. Pro sledování své denní aktivity se vám mohou hodit i chytré hodinky a krokoměry.

Využívejte dopravu na kole

Na chvíli odložte auto a vynechejte i jízdu autobusem. Zkuste dojet na potřebné místo na kole. Ve většině měst jsou dnes již vybudované sítě cyklostezek, které přímo lákají k využití. Třeba se vyhnete dopravní zácpě a navíc se po projížďce budete cítit lépe než po sezení za volantem. Bonus je, že ušetříte za benzín, protože palivo využívané pro jízdu je vaše energie.

Za hodinu jízdy na kole spotřebujete přibližně 400 kalorií.

Práce v domácnosti

I úklid se počítá mezi činnosti, při kterých spálíte energii. Tu tělo může opět čerpat z tukových zásob, takže o důvod víc, proč se úklidu nevyhýbat, ale všímat si hlavně pozitivních dopadů. Počítá se všechno od mytí nádobí až po stěhování nábytku při vytírání. Čím intenzivnější a větší úklid, tím lépe, protože spálíte více energie.

Například za hodinu žehlení nebo mytí nádobí tělo využijete 180 kalorií, při vysávání kolem 280 kalorií. Při velkém úklidu spálíte kolem 300 kalorií za hodinu.

Zahradničení

Stejně jako úklid v domácnosti i práce na zahradě jsou odměněny využitím energie a ztenčováním tukových zásob. Zahradničení se sice nedá provozovat celoročně, ale během hlavní sezóny určitě jistě zvládnete pracovat klidně celý den. A to už potom získáte pěkný energetický výdej, který vás zase o kousek více přiblíží snu o štíhlejší postavě.

Za hodinu hrabání nebo sekání trávy spálíte kolem 300 kalorií. A práce na zahradě obecně vyjdou na přibližně 280 kalorií za hodinu.

Sportování s přáteli

Posílíte vztahy s přáteli, užijete si zábavu a navíc zhubnete díky porci spálené energie. Úplným králem v rámci množství energie vydané za hodinu je určitě squash, kdy se bez problému dostanete i na 1000 kalorií za hodinu. Hned na druhém místě je fotbal, kdy se počítá i přátelský zápas s kamarády. Během hraní fotbalu spálíte kolem 700 kalorií za hodinu. U badmintonu a volejbalu spálíte mezi 200 až 300 kaloriemi za hodinu. Společných sportovních aktivit jistě vymyslíte více. Pohyb na čerstvém vzduchu s partou kamarádů určitě nezní jako mučení během hubnutí, ale ztráta přebytečného tuku se stane spíše příjemnou zábavou.

Vyhýbejte se výtahu

Za chvilku vás vyveze nahoru, ale to je tak všechno. Oproti tomu když půjdete po schodech, dostanou zabrat svaly na nohou a navíc využijete poměrně dost energie. Za začátku to možná půjde ztěžka, ale postupem času zlepšíte svou kondičku a bude to hned o něco snazší. Zkuste tedy úplně vynechat výtah a dělejte, jako kdyby ani neexistoval.

Za deset minut chůzí do schodů spálíte kolem 80 kalorií. Když potřebujete vyjít do vyššího patra, nebo takto jdete několikrát za den, už jde o značný rozdíl.