Jak zvětšit svaly

Jistě každý muž někdy zatoužil po svalnaté postavě podobné některému z hrdinů akčních filmů nebo špičce silácké a kulturistické scény. Lidské tělo však nebuduje samozřejmě muskulaturu jen tak, bez potřebných impulsů a správných postupů. Základem růstu svalů jsou tři pilíře. Tvrdý trénink, vyvážené stravování a dostatečný odpočinek jsou zásady, které budete muset na své cestě za vysněnou postavou jistě dodržet.

Cvičení jako impuls

Ačkoliv je představa o růstu svalů během výkonu poněkud mylná, tvrdý trénink samozřejmě tvoří základ vašeho svalového růstu. Pokud jste naprostým začátečníkem, vaše svaly budou reagovat dobře na téměř jakýkoliv impuls. Pokud jste již pokročilejším cvičencem, obvykle se doporučuje pro nabíraní objemu svalů cvičit série s rozsahem 4-6 opakování. Samozřejmě záleží na vybrané svalové partii a dalších okolnostech, ale obecně je možné konstatovat, že pro nabírání svalů bude tato frekvence nejvhodnější.

Strava je základ

Tuto větu možná často slýcháte z úst leckterého z vašich fitness vzorů. Pokud si myslíte, že svaly naberete bez výraznějších změn vašich stravovacích návyků, pak jste bohužel na omylu. Často se můžete setkat s tvrzením, že strava tvoří 80 % výsledků. Nejsem si jistý, kdo tuto hranici určil a jak by byla její správnost ověřitelná, ale její úloha je jistě velmi důležitá. Příjem správného počtu makro živin, mikroživin, minerálů a vitamínu nebo i dobře vypočítaná energetická bilance je základem vašeho úspěchu a bez ní daleko nedojdete.

Svaly rostou při odpočinku

Jak bylo již naznačeno, svaly nerostou při samotném výkonu a tvrdém tréninku v posilovně (ať je jeho skladba jaká chce). Vaše muskulatura totiž na podněty reaguje právě během odpočinku. Pokud tedy po tréninku půjdete na noční flám, jen těžko můžete očekávat výraznější výsledky. Dopřejete svému tělu dostatek regenerace ve formě protahování, masáží nebo třeba sauny, ale především myslete na kvalitní a dostatečně dlouhý spánek.