5 tipů, jak mít doma vždy uklizeno

Je hezké přemýšlet o vaší domácnosti jako o živém tvoru, který jako takový potřebuje pozornost, péči a lásku, aby zůstal zdravý a šťastný. Dům může být silný díky správné péči a naopak oslaben, pokud je zanedbáván. Jakou máte domácnost, takoví jste i vy. To znamená, že pokud je dům zdravý, funkční a bez větších problémů, tak i vy pracujete mnohem lépe.

Jak udělat váš domov zdravý? Stačí začít s dobrými a efektivními domácími návyky a jednoduchými každodenními rituály, abyste tak získali příjemný a dobře organizovaný prostor, kam se budete rádi vracet a trávit většinu volného času.

1. Méně věcí

Když máte doma hodně věcí, může to být matoucí. Dokonce, i když je dům uklizený a čistý, máte pocit, že v něm nemůžete volně dýchat. Pokud chcete mít zdravý domov, jako první vyhoďte zbytečné předměty, které jen zabírají místo na vašem stolku a skříňkách. Dále schovejte věci, které mají své místo, dejte oblečení do skříně, DVD do TV stolku atd. V tom případě přísloví „méně je více“ vždy vyhrává.

2. Inovace

Inovujte vaši domácnost. Koupě nového kusu nábytku může být vždy velká událost. Za předpokladu, že jste nakoupili s rozmyslem a že nový kus ladí se zbytkem místnosti. Byla by škoda, kdybyste každý večer seděli na gauči, který se vám úplně tak nelíbí, že?

3. Opravy

Znáte frázi „ano, zítra to opravím“, ale skutečnosti se tak nikdy nestane? Když se něco pokazí, vržou dveře, není utažený kohoutek od umyvadla, tak na nic nečekejte a spravte tyto věci co nejdříve. Pokud nejste schopni to udělat sami, požádejte o pomoc důvěryhodného řemeslníka nebo odborníka. Protože i váš dům potřebuje správnou péči ve správný čas.

4. Dekorace

Není nutné vždy kupovat nový nábytek, aby dům získal krásnější vzhled. Někdy právě začněte tím, co už máte doma, i sebemenší změna uspořádání obývacího pokoje bude viditelná. Nebo jen zkrášlete vaši pohovku tím, že vyměníte čalounění a přidáte nové barevné polštáře. Do kuchyně nemusíte kupovat nové židle, ale můžete je přebarvit.

5. Úklid

Mějte vždy uklizeno. Je fakt, že dům, který se vám líbí, je dokonce jednodušší k úklidu. Skoro nikdo nemá rád úklid, ale každý má rád čistý dům. Vytvořte si týdenní rutinu, kterou budete dodržovat.