Jak postupovat při koupi auta – kupujeme ojetinu

Jak postupovat při koupi auta, jestliže se jedná o vaši první zkušenost s tímto procesem? Většina obyvatel České republiky se při koupi vozidel dívá na ojetiny a není se čemu divit. Pokud se nechcete zadlužit, je volba ojetého automobilu asi tou nejlepší možnou variantou, jak se rychleji pohybovat po městě. Kromě toho si na ojetý automobil dokáže časem našetřit téměř každý, a to bez využití financování pomocí banky.

Jak postupovat při koupi auta?

Prohlídka auta před koupí je důležitým krokem, který byste měli rozhodně provést. Jestliže jste alespoň trochu zdatní, tak během chvíle poznáte, zda má význam ztrácet s majitelem nabízeného vozu čas. Při projížďce může být auto opravdu věrné, to se však může po koupi auta obrátit o 180 stupňů. V případě, že se ani na nízké úrovni nevyznáte v automobilech, měli byste si raději přizvat automechanika. Pokud nemáte v nejbližším kruhu přátel a rodiny žádného takové odborníka, poradíme vám, jak postupovat při koupi auta.

Kupujeme ojetinu

Nejčastěji navštěvovaným místem pro koupi ojetého vozidla jsou bezpochyby autobazary. Právě tady probíhá nejvyšší počet obchodů s ojetými vozy. Nenechávejte nic náhodě a před návštěvou vybraného vozidla si zjistěte informace nejprve o autobazaru. Určitě s námi budete souhlasit, že nemá cenu chodit do autobazaru, který má mnoho negativních hodnocení. To byste se s největší pravděpodobností s koupeným vozidlem moc daleko nedostali. Internet vám o firmách v dnešní době hodně napoví a byla by to fatální chyba, nevyužít tak silného nástroje. Prohlídka auta před koupí je sice důležitá, ale při ověřování firem si můžete ušetřit spoustu času.

Neexistující automobily

Autobazary stále využívají nekalé praktiky, a to pouze za účelem uzavření obchodu s klientem. Možná jste se s něčím podobným setkali. Brouzdáte po internetu a najednou narazíte na automobil, který vám ve vteřině padnul do oka. Okamžitě běžíte k telefonu a zkoušíte volat do autobazaru, kde by údajné auto mělo stát. Po zvednutí operátorů zjišťujete, že byl vůz právě prodán, ale pokud vydržíte na telefonu, najdou pro vás podobné vozidlo.Problém je v tom, že inzerovaný automobil nikdy neexistoval. Jedná se o trik, jak vás jednoduše nalákat pod svá křídla.

Triky ve smlouvách

Jak postupovat při koupi auta v případě, že již máte automobil vybrán a nyní vás čeká podpis smlouvy? Jde o fázi, kde byste měli být dvojnásobně opatrní. Pokud vámi vybrané vozidlo prošlo alespoň lehkou kontrolou a vše se zdá být v pořádku, můžete se mýlit. Kupujete-li automobil s partnerem či partnerkou, neustále si opakujte ,,kupujeme ojetinu“ a podle toho také jednejte.

Ve smlouvách na vás mohou číhat nástrahy, a to v podobě několika různých vět. Autobazary se často kryjí větami typu: nabourané, prasknuté čelní sklo nebo závady v motorovém prostoru s poznámkami, že teče olej. Po pár dotazech na vedení autobazaru vám sdělí, že se jedná o normální postup při koupi ojetého vozidla. Jednoduše řečeno jde o ochranu pro autobazar. Záležet už však bude na vás, jestli na podpis smlouvy přistoupíte či nikoliv.