3 typické andaluské recepty

Je sice pravda, že v dnešní době je internet přímo přeplněný recepty z různých zemí a kultur. Můžete najít cokoliv, na co si jen vzpomenete. Ale co Vy víte, přece je nutné stále zkoušet nové a neznámé věci. A lidi baví objevovat něco nového, tak můžete začít u nových chutí.

– (množství surovin je určeno pro 2 osoby)

Fabada

– čili fazolový guláš

Co budete potřebovat:

  • 3 konzervy červených fazolí
  • 2 klobásy, nejlepší je pravé španělské chorizo
  • 250 g slaniny
  • 2 červené papriky
  • 250 ml vody
  • 1 cibule
  • bobkový list, sůl, pepř

– doporučuji použít červené fazole z konzervy, protože jsou rychlejší na přípravu a místo klobásy můžete použít vepřové nebo hovězí maso

Postup:

Nakrájíme klobásky (maso), slaninu a papriku na středně velké kousky. Cibuli pokrájíme nadrobno. Poté do zlatova osmahneme klobásy se slaninou a přidáme cibuli. Přimícháme kousky papriky a vše dostatečně orestujeme. Přidáváme fazole i se šťávou, bobkový list, sůl a pepř. Dostatečně zamícháme, a nakonec přilijeme 250 ml vody. Na mírném ohni vaříme asi hodinu za občasného míchání. Jako přílohu podáváme nejlépe čerstvý světlý chléb nebo housky dle chuti.

Conejo al ajillo

– doslovně přeloženo králík na česneku, ale ve skutečnosti se do tohoto jídla přidávají pouze dva stroužky

Co budete potřebovat:

  • celý králík, vhodná je také vepřová krkovička
  • 2 stroužky česneku
  • 3 plátky světlého chleba, dobře poslouží veka nebo houska
  • červená sušená paprika, dá se použít i mletá
  • mandle, sůl, ocet (± 1 lžíce)
  • 500 ml vody, trochu bílého vína

Postup:

Připravíme si mísu od mixéru, nebo jakoukoliv nádobu, ve které můžeme rozmixovat potřebné suroviny. Postupně si orestujeme česnek, chleba, mandle a papriku. Každou z nich osmahneme zvlášť a vyndáváme z pánve do příslušné nádoby. Jako poslední smažíme maso, které osolíme. Než bude maso hotové, vezmeme již orestované suroviny, přidáme vodu a rozmixujeme do hladka. Několik kousků mandlí vždy zůstane v celku. Když je maso dostatečně osmažené, přilijeme vzniklou směs a dle potřeby vodu. Na mírném ohni vaříme s trochou vína asi půl hodiny za občasného míchání. Na konec přidáváme ocet, záleží podle chuti a povaříme ještě 10-15minut. Jako příloha se hodí osmažené brambůrky, které poté zalijeme vzniklou směsí nebo čerstvý světlý chléb či houska.

Patatas a lo pobre

– překlad sice zní chudé brambory nebo brambory pro chudé. Název sice je téměř humorný, ale s několika surovinami, které má snad každý z nás doma, vykouzlíte výbornou přílohu, která se výborně hodí k masu.

Potřebné suroviny:

  • 1 kilo brambor
  •  0,5 kila světlých paprik
  • 1 cibule
  • sůl

Postup:

Papriku a cibuli nakrájíme na středně velké kousky a na rozpálené pánvi nejprve osmahneme cibuli. Když zesklovatí, přidáme papriku. Brambory krájíme na plátky. Nejlépe vynikne chuť brambor, když celou bramboru jako kdyby postupně okrajujeme a vytváříme tak různě velké plátky. Přidáme je na pánev a řádně promícháme. Osolíme a přikryjeme pokličkou. Za občasného míchání vaříme, dokud brambory nejsou měkké.