10 potravin, které podporují růst testosteronu

Muži se, přibližně od 45 do 80 let, potýkají se ztrátou testosteronu v těle z důvodu stárnutí. Kromě stárnutí můžou však pokles způsobit i jiné faktory, jako jsou některé léky, vysoká hladina tělesného tuku a některé zdravotní stavy. Nízká hladina testosteronu se nazývá hypogonadismus a nastává, když hladiny testosteronu klesnou pod 300 nanogramů / decilitr. Pro udržení optimální hladiny testosteronu je třeba dodržovat zdravý životní styl včetně stravy, která musí být bohatá na vitamin Dhořčík a zinek.

10+ potravin bohatých na živiny, které podporují zdravou hladinu testosteronu:

Krvavé maso

Krvavé maso obsahuje vysokou hladinu zinku a vysoké množství nasycených tuků, které jsou obecně považovány za prospěšné pro zdraví a tvorbu testosteronu.

Tučné ryby

Mastné ryby, jako je losos a sardinky, jsou bohaté na živiny, které jsou hormonálnímu životu prospěšné. Tyto ryby poskytují tělu vitamin D, omega-3 mastné kyseliny a zinek. Přidání zdravých zdrojů tuku, jako jsou tučné ryby, do vaší stravy, pravděpodobně prospívá celkovému zdraví, včetně hormonálního. A co víc, tučné ryby jsou dobrým zdrojem zinku, vitamínu D a bílkovin, tedy živin, které jsou důležité pro udržení zdravé hladiny testosteronu.

Měkkýši

Ústřice jim podobní měkkýši jsou neobvyklou stravou, ale za to oplývají velkým množstvím zinku a selenu. Společně s omega-3 mastnými kyselinami přispívají ke tvorbě hladiny testosteronu.

Vejce

Vaječné žloutky jsou obohacené tuky, které jsou pro naše tělo prospěšné, zejména také pro tvorbu testosteronu. Vejce jsou vysoce výživná, takže jejich přidání do naší stravy má blahodárný vliv na naše zdraví. Nezapomeňte, že celá vejce jsou mnohem výživnější, protože žloutky obsahují většinu potřebných mikroživin.

Tmavá listová zelenina

Špenát, kapusta, a třeba i špenát, je vynikajícím zdrojem mikroživin včetně blahodárného hořčíku, který je rozhodující pro udržení optimální hladiny testosteronu, zejména u starších mužů. Hořčík zvyšuje testosteron v mužském těle a zároveň snižuje oxidační stres.

Brokolice

Brokolice má vysoký obsah indolů, protirakovinných sloučenin, které zvyšují produkci testosteronu.

Avokádo a banán

Avokádo oplývá tukem, který je důležitý pro hormonální zdraví. Také obsahuje hořčík a bór, který prospívá mužskému tělu.

Banány obsahují enzym bromelainu, vitamíny B a draslík, které mohou zvýšit hladinu testosteronu. Jsou také dobrým zdrojem antioxidantů a pomáhají udržovat míru energie.

Kokos

Ano, i tento ořech je zdrojem nasycených tuků, které hrají roli v produkci testosteronu.

Kakao

Kakaové výrobky, jako je kakaový prášek, kakaové boby a čokoláda, mají vysoký obsah hořčíku a flavonoidních antioxidantů, obě tyto složky jsou důležité pro tvorbu testosteronu. Flavonoidy mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky a studie říkají, že flavonoidy mohou pomoci zvýšit produkci testosteronu z buněk ve varlatech nazývaných Leydigovy buňky. Při koupi kakaových výrobků vybírejte spíše ty, které neobsahují žádný přidaný cukr nebo jen malé množství. Zvažte kakaový prášek, kakaové boby nebo tmavou čokoládu s nízkým obsahem cukru a vysokým podílem kakaa.

Ostatní potraviny, které rovněž přispívají ke tvorbě testosteronu v těle:

Mandle, vlašské ořechy, modrý sýr, zelí, květák, káva, extra panenský olivový olej, obohacené obiloviny, rostlinné mléko, med, citron, kořeny Maca, makadamové ořechy, houby, petržel, granátová jablka, rozinky, batáty a jogurt