Zvýšení rodičovského příspěvku

Teprve před pár dny se vláda finálně domluvila na zvýšení rodičovského příspěvku. Finanční situace v rodinách s malými dětmi by se tak mohla zlepšit. Víte, jaké změny vás čekají, a jestli budete vůbec patřit mezi ty, co na zvýšení mají nárok?

Kdo má nárok na rodičovskou a kde o ni žádat

Na rodičovský příspěvek má nárok vždy jenom jeden z rodičů, jenž pečuje o dítě do věku 4 let. Na rozdíl od mateřské vzniká na rodičovskou nárok vždy. I když příspěvek může pobírat pouze jeden z rodičů, v průběhu jeho trvání se mohou vystřídat.
Žádost o rodičovskou je potřeba podat prostřednictví formuláře na kontaktní pobočce úřadu práce ve vašem bydlišti.

Změny v rodičovském příspěvku

Ke zvyšování příspěvku by mělo docházet od 01. ledna 2020, kdy celková výše rodičovského příspěvku vzroste o 80 tisíc korun. Znamená to tedy, že rodiny budou moci vyčerpat do čtyř let věku dítěte příspěvek v hodnotě 300 tisíc korun. V případě vícerčat by měl být zachován poměr 1,5 u rodičovského příspěvku. Znamenalo by to tedy, že by se dosáhlo hodnoty 450 tisíc korun.

Stále platí, že tuto dávku můžete pobírat pouze na nejmladší dítě v rodině a bez omezení si můžete k rodičovské přivydělávat, pokud se zároveň zvládnete o dítě postarat. Nově by i ty nejmenší děti by se měli mít šanci pro přijetí do jeslí a školek. Momentálně můžou děti do dvou let navštěvovat předškolní zařízení do 46 hodin měsíčně. Podmínka by měla být zrušena kompletně.

Má nárok každý?

Na navýšení příspěvku budou mít nárok rodiče, kteří ho pobírali už dříve. Podmínkou samozřejmě je, že musí v jeho čerpání v roce 2020 pokračovat. Pokud jste rodičem dítěte do 4 let, ale rodičovský příspěvek jste již vyčerpali, nikdo vám výše zmíněných 80 tisíc nedoplatí.

Státní kasa

Ačkoli jsou vždy tyto verdikty velmi spekulativní, náklady na zvýšení rodičovského příspěvku budou mít i svůj dopad na státní peníze. Částky, o kterých se hovoří, se pohybují v milionech korun. Reálně se spekuluje o 8 až 11 miliardami korun ročně.