Jak na internetu předejít zneužití vašich dat a informací

Internet je veliké a těžko kontrolovatelné médium. Denně se na něm děje spousta nelegálních činností, a to se často může dotknout i vás. Například takové ukradení vaší totožnosti je velmi reální problém, který vám může způsobit nepříjemné komplikace. V tomhle článku se podíváme na způsoby, kterými lze takovým událostem předejít.

Pečlivě si nastavte vaše sociální profily

Profily na sociálních sítích jako je Facebook, Instagram, Twitter a další, jsou velmi rizikové. Právě zde často může dojít ke kradení vašich soukromých dat a informací. Tyto sociální sítě o této problematice vědí a snaží se vaše data chránit. Právě proto je v nastavení těchto služeb rozsáhlá část, kterou je potřeba dobře nastavit. Najdete ji například pod políčkem soukromí, zabezpečení nebo ochrana dat. Zde je dobré zakázat viditelnost vašeho obsahu pro cizí osoby. Projděte si i další položky v tomhle nastavení, a snažte se udělat svůj účet maximálně bezpečný.

Pozor na cizí a podvodné účty

Jestliže vás na internetu kontaktuje cizí osoba, vždy musí mít nějaký rozumný důvod. Pokud ho nemá, a je jasné, že dotyčného neznáte, není příliš bezpečně s ním cokoli sdílet. Někdy se také můžete setkat s falešnými účty. Přidá si vás do přátel například kamarádka, kterou tam již máte. V takovém případě je dobré si ověřit, zda jde opravdu o vaši kamarádku. Založit si falešný účet je poměrně snadné, proto tuto možnost nepodceňujte. V případě zjištění cizího účtu daný účet okamžitě nechte nahlásit. K tomu u většiny sociálních sítí slouží funkce nahlásit účet. Na místě je také varování okolních lidí a také hlavně osobu, které někdo účet zkopíroval.

Přemýšlejte nad tím, co na internetu sdílíte

Nejbezpečnější cestou je nesdílet na internetu žádné důvěrné informace. Čím méně tam toho budeme sdílet, tím méně nám toho může být ukradeno. Lidé, kteří falešné účty zakládají, často potřebují o dané osobě veliké množství informací, aby byl falešný účet důvěryhodný. Když jim tuto možnost nedáte, je tu větší šance, že si vyberou někoho jiného.