Proč sestavovat jídelníček na týden dopředu?

Také patříte mezi většinu lidí (většinou žen), kteří každý den stráví nějakou tu dobu nad přemýšlením, co uvařit na oběd? Znervózňuje vás to a okrádá o čas a energii? V tom případě každodenní plánování nahraďte plánováním týdenním. Naučte se sestavovat jídelníček na týden dopředu a ušetřete čas i peníze.

Jaké jsou výhody předem sestaveného jídelníčku?

Možná se obáváte, že sestavit jídelníček na týden dopředu vám zabere spoustu času. Opak je pravdou! V dlouhodobém měřítku to čas spíše ušetří. Odpadne vám každodenní stres z vymýšlení, co dnes na oběd a podle předem sestaveného jídelníčku si můžete i v klidu nakoupit. Tudíž žádné odbíhání do obchodu pro zapomenutou věc. Z toho všeho vyplývá úspora financí – koupíte jen to, co potřebujete, ušetříte za benzín, který byste projezdili pro každodenní nákupy, potraviny v lednici se spotřebují, tudíž už nebudete vyhazovat prošlé smetany a shnilou zeleninu.

Jakmile budete vědět, co budete po celý týden vařit, můžete si pořadí jednotlivých jídel naplánovat tak, abyste využili opravdu všechny nakoupené ingredience beze zbytku. Jsou to ingredience typu: pórek (ten se většinou nespotřebuje celý a jeho zbytek v lednici ovadá a plesniví), mrkev (kousky mrkve opět osychají), smetana (půl kelímku zbude a pak se na ní chytá plíseň).

Další výhodou je ta, že budete od samého začátku dne mnohem klidnější, protože jej nebudete muset strávit vymýšlením, co dobrého uvaříte a následným nakupováním surovin na čerstvě vymyšlené menu.

U předem sestaveného jídelníčku můžete rovněž zohlednit i chutě všech členů rodiny i jejich absenci u rodinného stolu. Když třeba víte, že bude manžel na služební cestě, můžete dětem naplánovat sladké jídlo.

Jak sestavovat jídelníček?

Abyste si sestavili seznam jídel na celý týden, musíte předtím oželit alespoň hodinku svého drahocenného času. Ten se vám však několikanásobně vrátí. V ten den si připravte arch papíru, menší papír pro nákupní seznam a nějaké psací potřeby. Arch papíru si rozdělte do kolonek na každý den v týdnu. Použít lze samozřejmě i běžný kalendář. Určitě vám v jeho kolonkách zbývá prázdné místo. Zároveň s plánováním si sepisujte i nákupní seznam. Sepisujte jej pozorně, ať na nic nezapomenete a ať se nemusíte do obchodu vracet.

Se sestavováním jídelníčku můžete začít nanečisto někde vedle a teprve až finální hotovou verzi zapsat. I nákupní seznam si můžete psát postupně a pak stejné položky sečíst. Abyste ušetřili, nepište jen brambory, nýbrž přesný počet kousků na daný oběd. Například 5 brambor, 2 mrkve a tak podobně.

Při sestavování dejte pozor, aby se vám stejná jídla po sobě dvakrát neopakovala. Dohlédněte i na obsah vitamínů, minerálů, bílkovin a vlákniny. Na vymýšlení jídelníčku samozřejmě nemusíte být sami. S nápadem, co uvařit vám jistě pomohou všichni vaši strávníci.

TIP: ušetřete ještě více času a při škrábání brambor v jeden den se hned koukněte i na den druhý. Budete-li na další den opět potřebovat brambory, naškrábejte je při jednom.

Sestavování jídelníčku vám může dělat z počátku problém. Může vám to dlouho trvat, může se stát, že na něco zapomenete. Časem to však vychytáte. Jídelníček na týden dopředu vnese do vaší domácnosti řád, úsporu a vy budete mít více času na sebe.