Jak o vánočních svátcích nepřibrat, ale přesto si je užít?

Všude plno dobrého jídla, v televizi samé hezké pořady a nás to láká sedět a jíst. Sníme toho hodně, protože jsou přeci vánoční svátky a po Novém roce se divíme, kolik to zase vážíme. A nastává období držení diety. Ale, co když to tak být nemusí? Podívejte se na několik tipů, jak to udělat, abyste během vánočních svátků nepřibrali, ale zároveň si je dostatečně užili.

Záleží na množství jídla

Dobrou zprávou je, že můžete ochutnat všechny dobroty. Nic není zakázané. To, na čem záleží, je totiž množství. Buď sníte celý talíř cukroví, nebo si dáte od každého druhu jeden kousek. Dopřejte si pestré vánoční chutě, ale snažte se to nepřehánět s množstvím. Ke svátečnímu obědu a večeři si naložte tolik, abyste se cítili sytí, ale ne přejedení. Každý kousek cukroví si vychutnávejte a nehltejte. Nebudete pak mít potřebu sníst toho ještě víc. Platí zde jednoduchá rovnice. Každý kus jídla obsahuje energii. Čím méně kousků si dáte, tím méně energie přijmete.

Fyzickou aktivitu úplně nevynechávejte

Fyzickou aktivitou není myšleno běhání či návštěva posilovny během svátků. Do toho vás nikdo nenutí. Stačí, když se nepřestanete úplně pohybovat. Zajděte si na procházku, protáhněte se doma před televizí, ale zkuste celé dny neprosedět na gauči před televizí. I trocha pohybu během dne se sčítá a dohromady tvoří množství spotřebované energie, kterou můžete přijmout v podobě vánočních dobrot.

Zdravější recepty

Nemusíte se vzdávat svých oblíbených klasik, ale některé recepty můžete vyrobit v trochu zdravější verzi. Tak například do cukroví zkuste přidat o trochu méně cukru, do bramborového salátu dejte domácí majonézu s menším množstvím tuku, řízky a kapra místo smažení raději pečte v troubě a podobně. Možností existuje celá řada a internet je plný zdravých a odlehčených receptů. Nemusíte to hnát do extrému, aby nedošlo k újmě na typické chuti.

Vánoční svátky si užívejte

Psychická pohoda a vánoční klid mají svou neopakovatelnou atmosféru. Nezapomínejte si svátky užít a nesoustřeďte se jenom na to, ať náhodou nepřiberete nějaké to kilo. Jde o čas strávený s rodinou u dobrého jídla a v příjemné společnosti. Je opravdu zbytečné stresovat se tím, jestli náhodou nepřiberete trochu tuku. Raději buďte v pohodě a vánoční svátky si užívejte v zdravé harmonii mezi zdravým životním stylem a požitkářstvím.