Jak na slimáky, aby vám nezbaštili úrodu?

A je to tu zas. Jako každý rok se najednou vyrojí početná armáda šnečích bezdomovců, slizkých slimáků, kteří se rozhodli, že tentokrát poobědvají, povečeří a pro jistotu i posnídají zrovna na vaší zahrádce. Jak udělat tomuto počínání přítrž a ukázat nezvané návštěvě, kdo je na vaší zahradě pánem?

Chraňte své záhonky

I když se může zdát, že slimák není zrovna přeborník v rychlosti, když jde o jídlo, nezná bratra a umí překonat minimálně vzdálenost zrovna k vašemu záhonku. Ten je tedy nejlepší chránit osvědčenými přírodními vychytávkami, které slimáka spolehlivě odradí. Stačí kolem záhonků nasypat zhruba v deseticentimetrovém pruhu piliny, skořápky nebo polít hlínu kávovou sedlinou. Velmi efektivní je také kolem záhonku designově umístit dlažební kostky či betonovou dlažbu. Po té se slimákům moc nechce sušit si své tělo a tak si raději najdou jinou cestu k jiné potravě.

Triky s lahodným mokem

Není žádným tajemstvím, že slimákům nejenom šmakuje vaše výstavní zelenina, okrasné květiny a jahody, ale také jim velmi intenzivně voní a chutná pivo. Dopřejte jim tedy pár posledních doušků tohoto lahodného moku a připravte jim pastičky, ze kterých není úniku. Stačí rozmístit ve vzdálenosti asi dvou metrů od záhonu kelímky od jogurtu, zapustit je do země a naplnit pivem. Stejného účinku dosáhnete zakopanou plastovou lahví třeba od piva. Hrdlo nechte vyčnívat a dovnitř můžete místo piva – abyste s ním zbytečně neplýtvali 🙂 – nalít kvasnice smíchané s vodou.

Dejte si se slimáky dostaveníčko

Ze slimáků šílíte a nechcete se jen spokojit s výše zmíněnými radami, ale chcete se i aktivně sami zapojit? Výborně – hurá na ně! Ruční sběr slimáků je totiž nejúčinnější metodou. Chce to hodně trpělivosti, pro někoho i krapet odvahy a špetku času. Nejlepší je na slimáky vyrazit ve večerních hodinách, kdy nastává jejich čas a mají největší apetit. Při svém lovu nezapomeňte projít obzvláště temná zákoutí a vlhká místa, vysokou trávu i složené dřevo. Obecně se doporučuje udržovat zahradu uklizenou a posečenou – slunná místa totiž slimákům nesvědčí.

Samozřejmě existuje spoustu účinných chemických prostředků, pokud si však nechcete zamořit vlastní zahradu chemií nebo riskovat zdravotní potíže u sebe, čtyřnohých mazlíčků či svých blízkých, vsaďte na osvědčené babské rady. A navíc ušetříte nemalé peníze!